Zes samenhangende verhalen gingen vooraf en liggen ter inzage voor de uitgever. Ik trappel om meer te schrijven. Tijd voor een nieuwe openingszin. Een volgend verhaal. Het begin daarvan is alweer geschreven.

Zoals wijn rijpt door de druif die gebruikt is, zo zal mijn schrijfkunst verrijking ondergaan door het basisprodukt, zelfinzicht. Zelf in zicht.  Woordkeus, klank en beweging zijn de elementen. De vaten. Muziek en ritme zetten de toon, zoals wijn in het glas circuleert om vervolgens zintuigen te prikkelen. Het oog proeft de wijn alvorens deze de punt van de tong raakt.

De koning van de rode wijnen, Cabernet Sauvignon. Van oorsprong twee druiven versmolten in je mond. Doet denken aan het bittere geluid van een naar binnen gezogen asperge. De afdronk – wanneer het boek bijna uit is – overrompeld door een glijdende nasmaak die pas in de maag tot stilstand komt. De reis door de darmen. De absorptie van het verhaal. Zuur het gevoel. De lippen die droog zijn en toch zoenen. Het verzacht de pijn.

 

One thought on “Ontkurken

 1. hoi jan, je maakt ons wel lekker met je wijntje.
  ik moet het nog een keertje doorlezen, maar je wordt
  er wel dorstig van. . . . weet je nog 2 glazen rood per dag ?
  ‘n beetje expert ben ik dus wel.
  prettig weekend, tot mail !

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s